Volg ons ook op facebook en twitter!

 • Geen data beschikbaar


 • De jarige van vandaag: Willem 'De Kromme' van Hanegem  Joris BraamburgGeplaatst door : Joris Braamburgwoensdag 20 februari 2013 om 08:20

  Dit bericht is al 1229 keer gelezen!

  Een Feyenoorder in hart en nieren, een voetballiefhebber van top tot teen, het is de dag van Willem. Dit icoon wordt vandaag alweer 69 jaar oud en wij zetten hem graag even in de welverdiende schijnwerpers. 

  Willem van Hanegem werd geboren op 20 februari 1944 in Breskens. Zoals iedereen ongetwijfeld weet is zijn bijnaam ‘De Kromme’. Willem werd groot als voetballer door onder andere zijn geweldige wedstrijdmentaliteit, uitstekende passing en zijn tactisch overzicht.

  Van Hanegem verloor op 11 september 1944 zijn vader, broer en zuster bij een bombardement van de Duitsers. Door deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft Van Hanegem al zijn hele leven lang een hekel aan alles wat Duits is.

  Zijn moeder verhuisde in het voorjaar van 1946 naar Utrecht. Dit is de plek waar Willem dan ook opgroeide en vele balletjes trapte op straat. Al gauw werd door de mensen ontdekt dat deze jongen over een super linkerbeen beschikte. Op een dag stond Willem moederziel alleen te kijken bij een training van Velox, iedere bal die naast het doel verdween schoot hij direct terug. Dit deed hij echter zo precies en met zo’n mooie trap dat de trainer hem vroeg om mee te doen. Willem van Hanegem verbond zichzelf aan Velox en speelde amper een half jaar later al in het eerste van de club.

  Mensen herinneren Van Hanegem vooral als spraakmakende speler van het geweldige Feyenoord van vroeger. Hij kwam in 1968 bij de Rotterdammers en groeide hier uit tot een absolute held. De KNVB maakte in het begin vaak de fout door ‘Wim van Hanegem’ te zeggen in plaats van zijn correcte naam. In 1970 behaalde Willem één van zijn mooiste successen, hij had dit jaar namelijk een groot aandeel in de Europacup I winst van de club. Daarnaast werd de middenvelder nog eens 3 keer landskampioen met Feyenoord. Een andere opvallende prijs is die van de Wereldbeker van 1970, deze werd gewonnen doordat de club Estudiantes over 2 duels wist te verslaan (2-2 en 1-0). In 1974 won Van Hanegem met Feyenoord de zoveelste prijs, na een gedenkwaardige finale tegen Tottenham Hotspur   (2-0) konden de Rotterdammers ook de Uefa-cup aan de prijzenkast toevoegen.

  De middenvelder beleefde ook prachtige tijden in Oranje. Zo werd er op het WK van 1974 een 2e plaats behaald en bereikte Oranje op het EK van 1976 de halve finale.

  Nadat ‘De Kromme’ nog drie jaar voor AZ’67 uitkwam, een jaar in Chicago actief was en ook nog eens 2 seizoenen bij FC Utrecht speelde, sloot hij zijn prachtige loopbaan af bij Feyenoord. In het allerlaatste duel van grootheid Van Hanegem gaf scheidsrechter Charles Corver hem een symbolische rode prent, vervolgens werd Willem op de schouders van het veld gedragen.

  You’ll never walk alone,

  Willem we wensen je een fantastische verjaardag!